Koninklijk jacht Piet Hein in IJlst. 

Van wo.  30-7 t/m zat. 2-8-1947 bezochten Prins Bernhard, prinses Juliana (moeder Wilhelmina was toen koningin )   en de 4 prinsessen Friesland. Overal werden zij "luide toegejuicht".

Op zat. 2 aug kwam het koninklijk jacht Piet Hein met de Oranjes van uit Sneek in IJlst aan. Het schip meerde af aan de 'steiger', dat is op Uilenburg tegenover Roely Johnson. Er was heel veel publiek. Concordia speelde het Wilhelmus.

Daarna werden de 4 prinsessen geschenken aangeboden van de IJlster industrie. Gerrie Bakker bood Beatrix een paar schaatsen aan, Jetske Walinga schonk  schaatsen aan Irene. Inkje Elsinga had een trekwagen met olifant voor Margriet en Eelkje Wierda gaf aan prinses Juliana een kralenmolen voor de kleine Marijke.

Burgemeester Oppedijk bedankte de vorstelijke personen voor hun bezoek alhier . Bij het vertek van de Piet Hein zongen de schoolkinderen het Frysk Folksliet.

Foto 1: De Piet Hein op het Sneeker Meer. 2. Het koninklijk jacht vaart in Sneek richting IJlst. 3. De Piet Hein is hier aangekomen. Achter is de toren van de Stadslaankerk (met vlag) nog zichtbaar. Dit in 1937 gebouwde schip is 32 meter lang.

Foto 4:  IJlster meisjes met de geschenken voor de prinsessen en burgemeester Jan Oppedijk. 5. Het was zo druk op de steiger dat Concordia de zingende schooljeugd niet meer kon begeleiden.......sfedset56u67efrdf3132`1256j8

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK