Stroom en gas in vroegere tijden.....

Vandaag de dag spreken we over een "stroomtuin",  electiciteit opgewekt door zonne-energie. Hoe ging  dat vroeger? In 1916 werd het Provinciaal Electriciteits Bedrijf P.E.B. opgericht.        De stroom werd opgewekt door kolen gestookte machines.             Met gas was het iets anders.  Dit werd vaak door de plaatselijke cokes gestookte  gasfabriek geleverd, zie bijvoorbeeld Bolsward, foto 3. Omstreeks 1955 deden  de Butagas flessen hun intrede. Toen in 1967 het aardgasnet werd aangelegd was het tijdperk  van stads- en butagas voorbij.            Ook de brandstofhandelaren merkten dit.  Het was gedaan  met de kolenhandel en de staatsmijnen in Limburg werden gesloten.

Foto 1: P.E.B in Leeuwarden, 1940. 2. Kookt electrisch, 1933.

3. In Bolsward leverde de gemeente gas, stroom en cokes.         4. In IJlst werd in 1912 de vereniging ELECTRA opgericht die de levering van electriciteit regelde. De fabriek van Nooitgedagt leverde de stroom.

5. Nota van brandstoffenhandel Sijperda, begin Zevenpelsen. Nootjes IV antraciet, eierkolen en 1 fles gas. Sijperda was in IJlst het depôt van CALPAM gas(Butagas-flessen), 1958.

6. Brandstoffenhandel Jurjen Feenstra, Uilenburg 11, briketten en antraciet, 1953.

fgtrytvtyu89dfgty654567we2fer445

 

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK